Ulazak i izlazak iz marine Slankamen

Posto nam se javilo dosta ljudi i zamolilo da postavimo neku šemu ulaska i izlaska iz marine Stari Slankamen, postavljamo objašnjenje i šemu:

  1. Sve dok je vodostaj Dunava takav da se naperi na 1215. km i na 1216. km ne vide bar 1m iznad vode, može se ulaziti i izlaziti onako kako je to pokazano žutom linijom. Prilikom izlaska, naperu se prilaži na oko 5-7 metara i plovi se paralelno s naperom, sve do njegovog T dela, gde se skrece uzvodno i zaobilazi T deo (deo napera paralelan sa tokom Dunava). Sve dok se naper ne pojavi metar i više nad vodom ovde će postojati dubina od minimum 80 cm.
  2. Kada se naper pojavi iznad vode više od metar, jedini mogući način izlaska je kako je to obeleženo crvenom linijom. Iz marine se plovi uzvodno sve dok se ne stigne na nekih 8-10 metara od napera na 1216.km (pored marine Mika Alas), gde se menja smer i plovi se paralelno sa naperom prema njegovom T delu ( deo paralelan s tokom Dunava), gde se skreće nizvodno i izpolvljava na nekih max 2 m od T napera. Ne zaboravite da su ova „vrata“ široka nekih 5-6 metara, tako da se ne treba puno udaljavati od T napera. Pri minimalnim vodostajima ovde smo uvek imali dubinu od nekih 1-1,2 m.